a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York,
NY 10010

Phone: +95 (0) 123 456 789
Cell: +95 (0) 123 456 789

office@example.com
youremail@example.com

back to top

Vara begravd i sina egna saker- 5 tips för att skapa ordning

Gick i stödgrupp för många år sen och då var det en kvinna som ofta refererade till budskapet ”Ett stökigt inre kan skapa ett stökigt yttre och vice versa.” Har den senaste tiden funderat mycket på just detta och tänkte ventilera lite med er.

Att ha ett kaos runt sig både i sitt hem och arbetsplats samtidigt som du har kaos inombords kan vara förödande.

En stökig tillvaro tar otroligt mycket energi och lever du inte helt ensam är det dessutom väldigt egoistiskt att låta andra drabbas av din oordning. Jag personligen blir otroligt stressad av oordning egentligen, det blir för mycket intryck på en gång. Dock så kan min kreativa hjärna inte riktigt sammarbeta i detta och det är väldigt lätt att ha för mycket ”bra att ha sen saker” och detta färgar lätt av sig i vardagen. Är man dessutom bra på att ge materiella ting ”liv” så kan man göra det ännu svårare för sig själv.

Exempel när saker ”får liv”:

Du har en gräslig tavla i gästrummet och kan inte göra dig av med den eftersom ”Den tavlan var mormors favorit”. Som att din döda mormor skulle bli ledsen om den blev såld eller skänkt till välgörenhet. Vissa som får arvegods kan känna att de sviker personen som gått bort genom att göra sig av med sakerna.

Saker har inte känslor, det är vi som ger dom det.

Fördelar med att vara tillsammans med en pedant person.

På en skala 1-5 är min sambo en 3,9:a när det kommer till att vara pedant. Alla etiketter behöver inte vara vända framåt och han dammsuger inte varje dag men annars ska det vara ordning och reda på hemmet. Även om det ibland gör mig tokig så har han ändå lärt mig några nycklar till ett ordnat hem.

Några av de viktigaste punkterna för att kunna hålla i ordning är:

1. Ha inte för mycket saker.

En tydlig regel som gör allt mycket lättare. Är ni inte en familj på fem personer så behöver ni inte ha sju olika osthyvlar, trettio olika sorters handdukar eller två dussin vaser. Lådor som väller över eller skåp som attackerar dig när du öppnar dom kommer inte att vara till din fördel när du vill få en översikt på vad du har där i. Att ha alla ytor i hemmet fulla med saker gör det sen svårstädat och dammet frodas.

2. Saker ska ha en specifik plats.

När du sen inte har så många saker så behöver det du har få en specifik plats. En plats som är genomtänkt och inte ändras hur som helst. Alla familjemedlemmar bör informeras om detta så alla kan hjälpas åt. Då vet man alltid vart saker befinner sig och man kan lätt se om något måste kompletteras. Min sambo hatar mina små DYMO- lappar jag klistrar överallt men de hjälper mig att verkligen lägga tillbaka saker där de ska vara.

3. Inga spontanköp eller tacka ”ja” till alla saker du får av andra.

Många gör felköp som blir liggande som skräp i ett förråd eller inte kan användas till sin fulla potential. Du kanske inte mätte tillräckligt innan du köpte eller kollade att färgen skulle passa osv. Dessa saker kan både ta energi för att du stör dig lite på dom eller så tar de bara onödig plats från något som skulle bli så mycket bättre. Saker du köper eller på något sätt tar hem bör ha en tydlig plats, fylla en funktion och på något sätt behövas. Är det prydnadssaker bara för syns skull så är planeringen minst lika viktig. Tittar man i inredningstidningar eller på inredningsprogram så finns det en harmoni i det som placeras ut. Färger och former matchas med personerna som bor i rummen, samt att det finns en luftighet mellan sakerna så man kan se de olika sakerna. Du behöver inte alls ha hela hemmet vitt med minimalistisk stil så länge du försöker hitta harmoni i stil och färg.

4. Plocka lite varje dag.

Lägg tillbaka saker hela tiden, torka alltid av alla ytor när du använt dom, samla inte saker på hög och håll ordning allt eftersom. De minuterna som du lägger varje dag kommer du få igen nästa gång du ska städa. Att vara lat i vardagen hjälper dig inte i slutet av veckan när allt spårat ur.

5. Rensa med jämna mellanrum och ta INTE hjälp av en ”samlare”

Att få hjälp i rensningen kan vara viktigt då någon utomstående kan ge dig en bättre överblick samt komma med konstruktiv kritik om du har mycket gammalt som du inte använder eller för många saker av samma sort. Den som hjälper dig bör inte vara som du och vilja spara på allt utan ska helst vara lagd åt ett ordningsamt håll. En ren pedant är inte kanske det bästa om du vill ha lite saker kvar men du behöver någon som förstår ordning och kan hjälpa dig att hitta rätt i vad du behöver och inte. Titta gärna på program som ”Extrema samlare” eller ”Horders” som de kallas i USA. Där kan ni se de som spårat ut helt och även se deras kamp för att behålla kontrollen över sina saker. De får ångest av att slänga saker då de ”kan behöva de sen” och de hittar alltid på ursäkter för allt de har sparat. Att de sen knappt kan röra sig i sina hem och det blir både smutsigt och skadedjur flyttar in är inget som berör dom. Sakerna tar helt kontroll över deras tillvaro och de ser inte hur det påverkar andra i deras närhet. Dessa personer har ett missbruk och behöver hjälp men precis som andra missbrukare måste de inse detta själva tyvärr. Det räcker inte att man bara städar undan deras saker utan de behöver professionell hjälp med tex KBT under en tid. Nu är de flesta av oss inte i närheten av detta men ursäkterna och hur vi bortförklarar/rättfärdigar våra saker brukar ha vissa likheter. Min sambo brukar ofta säga ”Det är bara saker”.

Ja, det är precis vad det är.

Sen självklart kan det vara något från barndomen du vill behålla eller arvegods från någon närstående, men det är skillnad på att ha några sådana saker och ha ett helt hem som påminner om ett museum av gamla minnen och saker ”med liv”. Det kan finnas något renande att låta nuet och framtiden flytta in ihop med dina minnen från förr. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Jag har själv gjort två ”nostalgi-lådor” som står i källaren. I dessa förvarar jag gamla dagböcker, några favorit gosedjur, tecknade filmer, prydnadssaker, gamla skolgrejer och presenter mm. Sånt som jag inte velat slänga men heller inte behöver/vill ha i lägenheten. Dessa saker kommer jag nog bara att titta på när jag flyttar men det känns bra att ha dom där. Lådorna är fulla med liv och minnen men dom har det bra där i källaren och jag kommer hålla mig till dessa två lådor. Då vet jag vart jag ska gå om jag vill ha en nostalgitripp eller börjar bli glömsk och vill fräscha upp minnet. Det är en rimlig kompromiss tycker jag.

Lycka till med vårstädningen <3

LEAVE A REPLY

You don't have permission to register