a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York,
NY 10010

Phone: +95 (0) 123 456 789
Cell: +95 (0) 123 456 789

office@example.com
youremail@example.com

back to top

Du bestämmer allt men slipper inte undan ansvar

Har du svårt att ha fasta arbetstider och gillar att bestämma över din situation? Är du väldigt kreativ och vill utveckla dig själv, testa gränser och hitta nya vägar i livet? Då kan ett eget företag vara nåt för dig.

Ett eget företag blir som en bebis som du måste hjälpa, stötta och planera framtiden för. Precis som vilket föräldraskap som helst så måste du ge mycket och ta ansvar.

Jag har alltid drivit eget, har faktiskt aldrig varit anställd. Startade företag direkt efter skolan och trots att jag inte hade någon koll på saker så har det löst sig längs vägen. Har haft en mamma som hoppat in och hjälpt till när jag haft svackor och dålig koll. För är det något man lär sig den hårda vägen så är det att du måste du ta ansvar och sätta dig in i hur det funkar. Gör du inte det då blir det väldigt lätt stressigt och ångestladdat att driva företag. Du får konstant släcka bränder och kämpa dig ut ur diverse problem. Är det inte brist på pengar eller tid eller så är det annat som tar energi.

Idag har jag två företag och försöker utveckla både mig själv och dem parallellt. Har en fast lön och har börjat ta ut semester, dessa två saker är inte en självklarhet som egenföretagare. Försöker planera min tid och spara undan till pensionen. Mitt i allt detta ska jag nu bli mamma. Där märker man tydligt vilka begränsningar som friheten i företagandet tyvärr har. Mitt företag behöver mig då det är jag som är varumärket. Jag kan inte vara borta i ett år utan behöver komma tillbaka efter ett par månader. Måste planera detta noga, sätta av pengar och hoppas allt går som det ska. Men det är helt mitt eget val. Så nu kommer vi till nyckelpunkten i detta inlägg:

Hur mycket kan jag egentligen styra mina uppdrag/kunder?

Har många underbara kunder och uppdragsgivare så jag tror inte det blir ett jätte problem framåt. Lite gnäll från en och annan som jag skämt bort med att jag alltid fixar och trixar med både tider och upplägg. Men om man gjort det i över ett decennium så borde det finns lite tillgodo tänker jag. Vissa personer är inte ens tacksamma för detta utan snarare tar det för givet. De kunder som inte vill ta dyrbar tid från jobbet förväntar sig att jag å andra sidan ska ta dyrbar tid från min familj och stå på salongen till sent på kvällen. Om jag är klar med kunden 19.30 så är klockan definitivt 20.15 innan jag ens kommit från salongen. Är hemma tidigast 20.45 och vad finns det kvar då av kvällen om man inte vill vara helt slut dagen därpå? Har dessutom börjat vid tio och ätit lunch medans någon färg haft sin verkningstid. Det är en vanlig 11 timmars dag på salongen. Rimligt…nej inte i längden.

I höstas bestämde jag mig för att jag skulle börja ta mer kontroll och ge mig själv mer privatliv. Söndagar skulle bli heliga och jag skulle sluta senast 18 på fredagar för att kunna ha lite mer tid över. Detta har funkat riktigt bra om du frågar mig (min sambo är dock inte lika övertygad men snart kommer även han att se hur ”duktig” jag är)

Nu kommer nästa steg i den här processen. Jag ska inte ska jobba fler lördagar (om det inte är något riktigt speciellt) Dessa saker är otroligt svåra att göra, dels på grund av vana och dels på grund av plikttrogenhet. Samtidigt så känner jag att det är mitt liv, jag måste fundera på vad jag och min familj mår bra av. De som inte gillar dessa val får tyvärr gå till någon annan.

Frisören Alice bloggar på colorsofwonderland.se och har skrivit ett klockrent inlägg om just detta. Inlägget heter ”Mitt liv som frisör, vad är min tid värd?”

Så istället för att jag utvecklar detta vidare så hänvisar jag till det inlägget. Jag tänker tuffa till mig ännu mer och sätta riktlinjer för min tid och mitt liv.

Så blir det <3

Comments: 2

  • Alice - Colors of Wonderland

    Reply
    maj 8, 2018

    ❤️❤️❤️❤️
    Väldigt klok e du! Hejja dig!

LEAVE A REPLY

You don't have permission to register