a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York,
NY 10010

Phone: +95 (0) 123 456 789
Cell: +95 (0) 123 456 789

office@example.com
youremail@example.com

back to top

Sällskap av något som andas

”Creativity could either be a curse or a blessing…”

 

Min sambo hjälpte mig tidigt i vår relation med struktur och rutin vilket jag från början hävdade att jag INTE behövde. Det var otroligt tråkigt och ”jag levde minsann ett liv som Peter-Pan” där jag kunde göra som jag ville mest hela tiden. Tyckte rutin var detsamma som tvångströja.

Märkte dock till min förvåning att min då otroligt stressade kropp och utbrända hjärna mådde så mycket bättre av att vi gick och la oss tidigt på kvällarna. Protesterade som ett barn men vaknade med en helt annan känsla i kroppen.

Att sen åka hem från jobbet i rimlig tid var också något som gav kraft. Inte suga ut det allra sista man hade varje dag och vara helt körd när dörren stängdes hemma. Det blev som en uppenbarelse när jag förstod att ha ledigt en helg kunde ge näring på andra plan. Saker som kan vara självklart för många men för någon som alltid drivit eget och dessutom varit fast i destruktiva relationer både till sig själv och sina partners så blir det ett uppvaknade.

Att göra vissa saker vissa dagar och i en viss ordning hjälpte otroligt mycket. Jag behövde få rutin på ”vuxna saker” i mitt liv så som bokföring, schema, mat och sömn.

Fick lära mig enkla metoder som ”det som inte tar mer än 5 minuter ska göras direkt, saker som tar längre tid ska läggas in i almanackan för åtgärd.”

 

Annat viktig jag lärde mig för att må bra i en kreativ tillvaro:

Spara inte saker på hög och skjut upp dem till ”sen” (det är ingen tydlig tidsram) Saker/åtgärder som samlas blir tillslut för stora att hantera och kan lätt ”äta” upp din tillvaro.

• Gör en sak i taget och gör den klart. För många saker samtidigt blir ofta halvdant och mycket blir ofärdigt.

• Lägg in realistiska tider i schemat. Boka in extra tid istället för att boka för tight. Stress gör att du lättare tappar fokus och gör misstag. Planering är A och O.

• Ta bort energitjuvar i form av personer och saker. Personer som drar ner dig och fyller på med dålig energi och dåliga vanor. Saker som inte ger dig något utan bara ökar stress.

Exempel.

Scenario ett: Du har bråttom till ett viktigt möte och din nyskilda vännina ringer för tionde gången på en vecka, du svarar trots att du blir ännu mer ofokuserad, stressad och hon tar ännu mer energi. Välj tider för samtal när du inte har något annat som måste prioriteras och du själv är i fas.

Scenario två: Du har bråttom igen och kommer på att du ska hitta nåt ”nytt” i garderoben. Att välja något sådant när du redan är påväg att bli sen skapar ännu mer stress och du blir förmodligen inte nöjd i det långa loppet och kroppen får slunga ut energi för att försöka få ordning på kaoset. Planera kvällen innan och lägg tid i lugn och ro på sådant som kan göra dig sen. Plocka fram kläder, förbered vad du ska äta till frukost och annat du ska ta med dig eller göra.

Fotograf: Emily Laye för Van deurs. Hår/Make up: Maria Oldenstedt

Att börja med dessa saker förändrade så mycket och även om jag fortfarande måste tänka mig för varje dag och jobba på dessa bitar så vet jag vilken skillnad det gör.

Om jag då vill utnyttja med min kreativitet och få ut det mesta av den så har jag utarbetat vissa metoder.

När hjärnan går på högvarv så fungerar tystnaden som en sorterande tredje hand. Den går in och kan hämta ut olika delar så jag får bättre perspektiv på allt som snurrar i huvudet.

Vill jag att tankarna ska gå helt i spinn så tillsätter jag musik och andra ljud som får agera katalysator. Är jag mitt inne i en kreativ process så behövs både ljud och rörelser. Det kan vara både rörlig bild i form av nåt på Youtube, Netflix eller liknande och sen musik från Spotify eller en podcast. När processen är klar behövs sen tystnad för att neutralisera och komma ner igen. Är jag riktigt stressad och uppe i varv efter en kreativ session behövs fysisk aktivitet för att komma ner igen. Musik och en promenad i skogen brukar lösa det mesta.

I kreativiteten är man aldrig ensam, dock kan det kännas tomt innan och efter. Likt många andra saker som ger snabba kickar och extra energi krävs ett socialt fungerande nät så man inte tappar fotfästet.

Märker direkt hur jag svävar iväg när jag inte har någon annan att ta hänsyn till. Är familjen borta en helg är risken stor att det blir popcorn till lunch och glass till middag. Kreativa projekt hoppar upp i lägenheten och jag påbörjar alldeles för många saker samtidigt. Kommer inte i säng och får ingen rutin. Likt ett barn som är ensam hemma så blir tillvaron helt utan struktur.

Är bara hunden hemma går det bättre, då blir det automatiska pauser i processen och jag påminns om vitala saker som mat och promenad. Att bara ha någon som andas i närheten håller en del av mig kvar i verkligheten. Den här eviga balansen i livet, en ständigt pågående process.

Så jag försöker ta det bästa från ”Peter-Pan” tillvaron och blanda det med den tydliga strukturen och hitta ett sunt tempo. Annars är risken att jag blir stående framför väggen igen.

Uppskattar min sambo för att han är en kreativ fyrkant och håller mig på banan <3

LEAVE A REPLY

You don't have permission to register