a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York,
NY 10010

Phone: +95 (0) 123 456 789
Cell: +95 (0) 123 456 789

office@example.com
youremail@example.com

back to top

Silverfärgat hår- Hur många gånger ska vi behöva säga att det är komplicerat?

Ok, hår som är silverfärgat/silverblont som trend har väl avtagit och de senaste åren har det skrivits milvis av text om detta i tidningar/bloggar. Trots det så verkar folk fortfarande lika förvånade över att deras mörka hår inte blev silverfärgat under de två timmarna hos frisören eller att de blåa schampot gjorde det gula håret grönt. Var nyss inne på en FB forum och försökte förklara detta för en förtvivlad mamma som efter dotters frisörbesök hade panik och stod redo med en blekning från Ica och ett superblått billigt silverschampo.

Hur många varv måste vi ta detta?

Ska försöka förenkla detta så det inte blir för mycket ”frisör-snack”. Så ni som är frisörer kan väl se budskapet som ska förmedlas här och inte haka upp er på tekniska detaljer 😉

Nummer ett. För att få ett hår silverfärgat måste du få bort så mycket gula pigment som möjligt. Det behöver inte vara helt kritvitt men är det för gult så kommer det inte bli som du tänkt. En silverfärg innehåller oftast ask och lite extra blått. Är silverfärgen väldigt blåaktig och du då har för gult hår kommer det att slå över i grönt. Lite som när man i förskolan skulle måla svenska flaggan i vattenfärg och det gula flöt över i det blå och bildade grönt i mitten. Är det väldigt gult kan du göra färgen mer kall beige och men du behöver mer pigment vilken kan göra fägen mörkare. Så om du ska ha en ljus grå färg måste basen vara jätte ljus och att du med lite silvriga pigment sveper över håret, tänk läppglans. Då blir det ett snyggt ljusgrått skimmer. Jag själv brukar oftast blanda i lite violett i nästan alla mina silverblandningar för att få en klarare ton och inte riskera någon grön skiftning efter ett antal tvättar.

Nummer två. Är du inte naturligt vit behöver du bleka håret. Är du en naturlig mörkblond-ljusblond person (som jag) går detta att fixa relativt snabbt då du inte behöver ha speciellt stark blekning eller sitta så länge. Du behöver inte helbleka håret utan kan oxå använda din egen kalla färg som bas och göra ljusa slingor som du sen färgar silver, då blir det en lite softare naturligare silver look. Men alla som har färgat håret eller är naturligt mörkare behöver sitta lägre och ibland räcker det inte med en eller två ”sittningar”. Vi frisörer vill inte stressa sönder håret och jobbar med längre verkningstid och en massa uppbyggande steg i processen. Ingen vettig frisör vill att sin kund ska få en ”kemisk-klippning” och då behöver det ta tid. Du kan ha en nyans i botten en annan på mitten och en tredje på topparna, då kan vi inte bara smacka på en och samma blekning utan behöver göra allt i olika ordning. Vi ändrar styrka efter hårkvalité och utgångsläge (färg-historik). Blekning i affären har en starkare styrka för att passa de som är mörkare och där är det många ljusare hemmafixare som går på för hårt och sabbar sitt hår. Du blir även fläckig för att du inte vet hur du ska applicera utifrån vad för pigment som ligger i alla lager osv. En hemmablekt kund är som en tidsinställd bomb och det kan vara riktigt svårt att få till det bra efteråt.

Nummer tre. Färgen behöver underhållas. Du kan inte bara färga silver och sen är det snyggt i flera veckor. Du måste göra något åt färgen ungefär varannan gång du tvättar. Det kan då vara silver/violett schampo, inpackning med pigment, fönskum med pigment osv. De kalla pigmenten sitter överlag dåligt och håret är oftast blekt och väldigt poröst (öppet, slitet). Det två ihop gör att färgen sitter sämre. Har du bra produkter som reparerar och stärker håret kommer fägen hålla bättre men det behöver ändå fyllas på med pigment.

Se min peppiga ”touch up” video jag gjorde om just detta:

Nummer fyra. Blek inte hemma. Om det inte framgick tydligt så läs punkt nummer tre igen. Det är inte bara att ta en blekning och sen blir det bra. Punkt.

Nummer fem. Gå till en bra frisör. Det finns alla möjliga varianter därute men försök gå på rekommendationer från folk som har liknande hår som du själv och titta även på frisörens bilder på sociala media. Lita dock inte blint på bilderna, dessa kan ha massor med filter och frisören kan tyvärr vara intresserad mer av en bra bild än att ditt hår ska ha bra kvalité när du går därifrån. Generellt så går dessa behandlingar inte fort och det är inte billigt att gå till en riktigt kunnig frisör. Har du långt hår och det tog 1 1/2 timme och var billigt jämfört med andra i staden där du bor så skulle jag redan där bli orolig. Frisörbranschen försöker höja kvalitén och vi kommer se förändringar där inom de närmaste åren men det finns många som inte klarar av att bleka ett hår på korrekt sätt eller få till en snygg silver färg. Vissa tar sig vatten över huvudet och gör saker de inte behärskar. Har sett det för många gånger tyvärr. Är du osäker på frisören be om en kortare konsultation och försök gå på magkänslan innan du bokar tiden. Kom inte med för smutsigt hår, ta med bilder och försök att få frisören att vara så specifik den kan. Vad är rimligt att ni kan få till vid en ”sittning”? Vad kan du förvänta dig när ni färgar? Och hur ska du sköta det?

Denna text kommer tyvärr vara en av miljoner texter som passerar obemärkt förbi de personer som verkligen behöver läsa den. Det kommer fortsätta sitta missnöjda förvånade hemmafärgare i varje stad och vi frisörer kommer få lappa och laga dåliga jobb. Privatpersoner utan frisörutbildning kommer rekommendera varann saker som inte alls funkar och vissa frisörer kommer ta sig vatten över huvudet för pengarna. Så är det bara.

Lycka till alla som experimenterar, nu ska jag hosta mig igenom en natt till.

<3

LEAVE A REPLY

You don't have permission to register