a

198 West 21th Street,
Suite 721 New York,
NY 10010

Phone: +95 (0) 123 456 789
Cell: +95 (0) 123 456 789

office@example.com
youremail@example.com

back to top

Våld mot kvinnor och den perfekta eyelinern.

Sitter här och sippar på en alldeles för söt chai latte och funderar på hur var och en kan bidra till att saker blir bättre. Hur kan man smyga in viktiga saker i bruset av blaj? Vad är sen viktigt och vad är sen blaj? Vem bestämmer det?

Skönhetsindustrin sprutar ur sig nyheter likt en vulgär vulkan och massorna står nedanför och bara håvar in allt. Vissa produkter som gör skillnad och andra är rent skräp. Vissa konsumenter bryr sig om kvalité,människa och miljö. Andra ägnar inte en enda sekund åt den tanken. Vi är så olika och jag tror att det kan vara svårt att engagera sig i allt på alla plan, men det känns viktigt att engagera sig i något.

Hur väljer man då när det finns så mycket orättvisa, onda människor, sjukdommar och miljöproblem?
Det är viktigt att inte tappa bort sig själv och påminna sig om att bara för att jag öppet brinner för en fråga så betyder det inte att jag valt bort det andra som mindre viktigt. Att jämföra hjärtefrågor och försöka ställa dem mot varann kommer inte hjälpa någon. Så länge man inte går genom livet likgiltig inför sin omvärld så tror jag det finns hopp för oss människor.

Skönhetsbranschen då, kan man jobba helhjärtat i den och ändå få ut viktiga frågor och belysa problem? Eller måste jag byta jobb för att göra skillnad? Eller är det just att jag INTE byter jobb som gör skillnad?

Jag tänker att om jag kan sticka in viktiga saker i ett inlägg om höstens läpptrender så kanske jag når någon som annars inte skulle lyssna på det örat. Att skriva om hur det är att leva med psykisk ohälsa backstage på modeveckan i Paris eller att se piffig och härlig ut trots att du precis fått en örfil. Sånt finns i kulisserna och ju mer vi vågar titta upp från våra sociala flöden och prata ju mer kan vi hjälpa varann. Att vara modig och sluta skämmas är viktiga delar för att inte monstret ska äta sig större. Monstret lever och frodas i människors tystnad. När jag var i en våldsam relation så var hot om hemskheter en taktik, en annan var att isolera mig helt från vänner och familj. En tredje var att ta bort all självkänsla och en fjärde, att slå. Alla dessa komponenter kan personer som lider av psykisk ohälsa göra mot sig själva. Deras tankar och ångest är lika förödande och destruktiva som en våldsam relation. Därför tror jag att om vi pratar och berättar så försvinner en del av den makt som dessa monster har. De vill att vi ska vara ensamma och lida, de vill ha kontroll och att ingen upptäcker dom.

Du kan sällan se på någon att denne lider av psykisk ohälsa, därför är det ännu viktigare att prata om hur olika vi är som lever med detta. Inte dela in folk i fack och döma någon. Min önskan är att folk ska fundera på vad de kan göra för att hjälpa till istället för att nedvärdera och förminska.

Min styrka har varit mitt jobb, det är jag oerhört tacksam för. Men alla har inte ett jobb som ger energi och som de kan fly in i när dagarna känns tunga. Alla har inte samma förutsättningar och det får vi inte glömma bort. Jag tänker därför utnyttja mitt jobb och min plattform för att prata om dessa saker. Jag vet att vissa bara vill läsa om vårens håruppsättningar, nya glow produkter eller det senaste inom balayageteknik men jag kommer blanda det med kvinnovåld och ångest. Det får ni stå ut med eller scrolla vidare.

Vill avsluta med att hylla alla eldsjälar inom olika områden, utan er skulle samhället stå still. Modiga kvinnor, män och ickebinära som aldrig ger upp sin kamp hur tungt och farligt det än är. Länge såg jag mig själv som en person som ”bara jobbar med mode/skönhet”, inte någon som står på barrikaden och vevar mot grymheter i vårt samhälle. Kände mig ytlig och svag, inte med en tydlig åsikt om någonting. Det var inte mina egna tankar, mitt monster har placerat dem där. Idag vet jag bättre.

Så det här blir en typ av barikad där jag ibland kommer stå och veva för kvinnors rättigheter och våld mot kvinnor, samtidigt som en perfekt eyeliner visas i ena hörnet. Skulle vara kul om ni ville göra den här resan med mig. I salt och sött, i mörkt och ljust. Vi ses.

LEAVE A REPLY

You don't have permission to register